Нова Македония: РСМ да получи репарации от "българския фашистки окупатор"

България се "опитвала да изтрие фашисткото си минало"
30 дек 2021 16:25, Александър Попов
632
Нова Македония: РСМ да получи репарации от "българския фашистки окупатор"
Снимка: Pixabay

"Над 75 години след края на Втората световна война Германия продължава и днес да изплаща репарации на семействата на жертвите от фашисткия режим и по този начин признава собствена си вина за Холокоста. В същото време България, чието фашистко минало е исторически доказано като член на фашисткия съюз и която беше задължена да изплати репарации за нанесените по време на войната щети и по-специално на територията на Македония, бяга от това си задължение и дори нещо повече: тя иска да ревизира историческите истини и да не се споменава нейното фашистко окупационно минало".

Така започва статията, публикувана в днешния брой на вестник "Нова Македония", предаде БГНЕС.

България не само че не изплати никакви репарации за нанесените по време на Втората световна война щети, а продължава до поставя условия за премахване на ветото по пътя на евроинтеграцията ни чрез пълно изтриване на българското фашистко минало в периода 1941-1944 г, пише още в текста.

За историка Тодор Чепрегенов въобще не е спорно Македония да поиска изплащане на репарации от страна на България, защото тази държава в миналото е признала участието си във фашисткия алианс, а договорите за репарации нямат давност.

"Тези договори за репарации са все още валидни. Германия и днес изплаща репарации. Гърция по време на финансовата криза отново постави въпроса за получаване на репарации от Германия. В този смисъл и Македония може да постъпи по същия начин спрямо България - да възобнови искането за репарации на основание на договора от 1945 г. Ако не са платили репарациите тогава, когато е трябвало, да им припомним за тяхната истинска роля по време на Втората световна война, казва още Чепреганов пред изданието. Той смята, че "чрез натиска върху Македония България се опитва напълно да изтрие собственото си фашистко минало". "Това, което прави България, е безобразие. Всичко е ясно. Те бяха нацифашисти по време на Втората световна война. Оттук изпращаха евреите в лагерите. Сега искат да изперат собственото си минало", казва още той.

За проф. Наташа Котлар от Института по история в Скопие проблемът бил в македонската държава, "където нямало политическа воля и мъдрост за използването на възможностите от страна на държавата и по-специално от страна на държавните институции". Според Котлар, в българското военно министерство има документи, от които става ясно, че българите извършват окупация и това е пряко потвърждение за тяхната роля в Македония.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


632
Още по темата: Македониярепарации
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
472
1
 
3
 
! Отговори
Божил преди 2 години
Фашисткото ни минало е общо: докато у нас вилнееше сталинският фашизъм,в "Македония" вилнееше титовия! Кафяви титовисти окупираха Българска територия в 1944 г. - значи ъте трябва да платят репарации на нас,а не ние на тях!
471
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да им пратим албански вентилатори, че да им се връзва със знамето!
470
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Така фалиралите гърци преди няколко години плюеха германците, че са фашисти! Щом трябва да платиш дълга си към някой и той става фашист веднага! А макетата много са ни задлъжняли с десетилетия грозни измами и фалшификации!
469
1
 
6
 
! Отговори
наблюдател преди 2 години
От такива изказвания още повече се убеждавам, че позицията ни спрямо РС Македония е правилна.
468
1
 
5
 
! Отговори
Чепреганов се оказа преди 2 години
най-големият сръбски шовинист от всички. Той говори от името на сръбската окупаторска власт, против българската армия, отишла да освободи родната си земя от сръбско робство.
467
2
 
5
 
! Отговори
а България преди 2 години
да получи репарации от Москва, заради червения терор траял 50 години, от тях ше дадем 5 лева на северната такова
466
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
512 - не е имало друга възможност. Ако съвсем сме били отказали за евреиге Хитлер щеше да нахлуе у нас. Освен това тези земи само сме ги администрирали, но реално са ги управлявали немците те са ги били обещали и на италианците.Впрочем защо никой не коментира че в СРМ никой не се е надигнал в защита на евреите? В България се надига цялото общество в тяхна подкрепа.
465
1
 
11
 
! Отговори
Биволъ преди 2 години
Ето,днес получихте от България своите репарации под формата на отказ от присъединяване на Северна Македония към ЕС. Колкото повече лаете,толкова повече ще ви отказваме от Европа. Ще си останете гетото на Балканите.
464
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
да са благодарни че все още не сме ги анексирали. България е платила с ТЕРИТОРИИ, на юг с беломорска тракия, на север с Добруджа, на запад със западните покрайнини. По време на т.н. фашистко минало измислената држава Македония не е съществувала, всъщност те в момента са независима държава точно заради подялбата на територии след ВСВ
463
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Факт е, че хиляди български евреи от Македония са изпратени в лагерите на смъртта, и че е имало репресии. Трябва да се говори и да се знае за този период, за това са прави.
462
0
 
10
 
! Отговори
waterwet преди 2 години
Ние българите спасихме своите евреи! Вие, откъдето е и моя корен, както и на 40% от населението на България допуснахте да бъдат депортирани. За това се обърнете към тези, които ви форматираха главите и ви смениха софтуера.
461
0
 
13
 
! Отговори
Ralica преди 2 години
Макетата ще получат от трите най-дългия за репарации, а вдигане тази година ще има на няколко бели македонски кълки, но не и на блокирането им за ЕС. Отбележете си мнението ми и ще го коментираме в края на годината.
460
0
 
15
 
! Отговори
Благоев преди 2 години
Българските окупатори харчат една трета от бюджета си за така наречената Македония!
459
0
 
18
 
! Отговори
ОРЦЕ преди 2 години
На сърбомакедонистите бих им препоръчал да се обърнат за съдействие от Арменския поп. Лузърите се мислят за някакви победители от 1945,а са формално някакво подобие на държава от 1991г.Да си търсят парите от ТИТО,който е решавал от тяхно име и е решил да ни прецака.Като репарации,първо да си върнат земите на сръбските колонисти,които били изгонени от българите ,и земята им е била раздадена на местното насиление.
458
1
 
20
 
! Отговори
Реалист преди 2 години
Какви репарации искате,та вие скоро станахте почти държава.Пиша почти, защото сте съставени от повече българи и по-малко,но нагли сърби.
457
1
 
20
 
! Отговори
gogo преди 2 години
Хора, осъзнайте се. ВСВ е завършила преди 75 години. Каквото е имало да се договоря между победители и победени, времето е било тогава. Сега времето е свършило. Не ми е известно държавата Северна Македония да е страна победителка във ВСВ. Въпросът със плащаните репарации от България е приключен и закрит отдавна. На някои горещи глави във Скопие сега може да им се привижда мокър сън, е, България отказва репарации ... и какво ще стане? Македония ще започне война? Какъв им е варианта?
456
1
 
1
 
! Отговори
NNN преди 2 години
:)))
455
4
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Натъпкаха хубавия български език със сръбски, турски и албански думи като създадоха измисления си език - франкенщайн, промениха Кирилицата понеже се чувстват повече от Кирил и Методий, съставиха си измислена история, без никакви исторически факти в нея и продължават да се натрапват.Изключително нагли, сега и репарации измислили да искат.Ми да палят свещи повече и да си ги искат с више.Време е и ние да искаме репарации от тях, за гаврата с нашия език, история и с нашите хора тероризирани там.
454
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Наглите македонци всеки ден правят всичко възможно, за да разберем, че трябва да им бием шута и да си стоят в олющената титовистка дупка. Не е лошо да поискат репарации и от господа бога, защото им е взел изцяло акъла.
453
0
 
5
 
! Отговори
Каун преди 2 години
България обявява война на Англия За ето ни бомбят скопски.На Русия не сме ,те ни обявяват.Тук невоюват минават транзит като изключим едно пиянско сбиване.Чете , пишете.И по долу скопскиот знай това.Четете.Пишете,Мислете - полуруски и полу сръбски.